Uitleg begrippen digitaal adverteren

Branded content digitaal
Display
Email
Smartphone
Tablets
Video
Audience (re)targeting
Channels
Programmatic
Publishing Partners
Aanleverspecificaties
Uitleg begrippen digitaal adverteren

Deze pagina bevat uitleg van veel gebruikte begrippen bij het digitaal adverteren.

Adserver

Geautomatiseerd systeem aan exploitant- of uitgeverszijde dat het afleveren van advertenties volgens meegegeven doelstellingen mogelijk maakt.

Advertorial

Een advertorial is een tekstadvertentie die tussen de redactionele content van een nieuwsbrief of binnen de redactionele content van een website wordt geplaatst.

Back-up image

Als een adverteerder een Flash-uiting wil gebruiken dient er ook een back-up image (een afbeelding van de Flash-uiting) te worden aangeleverd en geplaatst in Dart. De back-up image wordt getoond als een bezoeker geen Flash gebruikt.

Banner

Verzamelnaam voor vele formaten webadvertenties, maar eigenlijk de verkorte naam voor een fullbanner (468x60). De overige formaten (120x600, 728x90 en 336x280) dienen met hun juiste naam te worden omschreven (resp. skyscraper, leaderboard en large rectangle). De term een banner van 120x600 is feitelijk onjuist: dit moet skyscraper zijn.

Behavorial targeting (BT)

BT slaat informatie, verkregen uit surfgedrag, op in een bezoekersprofiel om later advertenties gericht aan die bezoeker te tonen.

Billboard

Een billboard is een groot beeldelement boven aan een website. Het formaat is 900x250 pixels.

Browser

Grafische interface waarmee websites weergegeven kunnen worden. Bijvoorbeeld Internet Expoler, Firefox, Google Chrome, Opera en Safari.

Bruto bereik

Het totaal aantal vertoningen (impressies) van een campagne. Netto bereik x gemiddelde contactfrequentie.

Button

Kleine banner van 180x150 of 150x150 pixels.

Campagne

Een verzameling advertentie-uitingen die een gemeenschappelijke boodschap en thema hebben, geplaatst binnen een specifieke tijdsperiode.

Channel

Indeling van websites binnen een interessegebied. Een channel Wonen bijvoorbeeld bevat alle websites die de doelgroep gebruikt om informatie over wonen op te zoeken.

Clickable

Wanneer een plaatje of tekst aan te klikken is en er bij een click een actie plaatsvindt, dan is dat plaatje of die tekst clickable. Die actie kan zijn het openen van en website, maar ook het bevestigen van een keuze zoals zoek bij een zoekmachine.

Clickcommand

De gebruikte link van een advertentie die leidt naar de landingspagina via een advertentiesysteem zodat het aantal clicks geteld wordt.

Clickratio/Click-through rate (CTR )

Dit getal drukt het percentage uit dat er op een advertentie is geklikt, in verhouding tot het aantal keren dat de uiting is getoond. Clicks gedeeld door het aantal views x 100%.

ClickTag

Een Flashbanner dient altijd worden voorzien van een ClickTag om via Dart de clicks te kunnen meten.

Content

Pagina-inhoud, veelal de redactionele inhoud.

Conversieratio

De verhouding tussen het aantal clicks op een advertentie en het aantal acties na het klikken.

Cookie

Een bestandje dat door de ad server op de computer wordt achtergelaten om dezelfde bezoeker bij een volgend bezoek te herkennen.

Corner-ad

Advertentie die zich na een actie opent vanuit de hoek van een website.

CPC (Cost per click)

Tarief per klik op een advertentie.

CPL/CPA/CPS (Cost per lead/action/sale)

Tarief gebaseerd op de daadwerkelijke actie na het zien of klikken van een advertentie. Een actie kan bijvoorbeeld zijn bestellen of kopen.

CPM (Cost per mille)

Tarief per duizend vertoningen (impressies) van de advertentie.

DartTag

Vaak levert de adverteerder i.p.v. een gif- of Flash-bestand een klein stukje code aan waarin wordt verwezen naar een adres waar een bepaalde advertentie staat. Dit wordt een tag genoemd.

DFA

Dart For Advertisers. Het softwaresysteem van Doubleclick dat de levering en meting van de advertenties aan adverteerderszijde mogelijk maakt.

DFP

Dart For Publishers. Het softwaresysteem van Doubleclick dat de levering en meting van advertenties aan exploitant- of uitgeverszijde mogelijk maakt.

Expandable

Advertentie die uitklapt vanuit een standaardmaat.

Fixed

Het voor een bepaalde tijd op een vaste positie plaatsen van een advertentie-uiting, ongeacht het aantal vertoningen. Bijvoorbeeld een button voor een week op NU.nl/tech.

Fixed fee

Een uiting wordt voor een van tevoren vastgesteld bedrag (fixed fee) voor een vaste periode op een vaste positie geplaatst. Ongeacht het aantal views dat de uiting zal halen.

Flash

Onderdeel van de Macromedia Shockwave-technolgie die door te werken met vectoren in plaats van pixels afbeeldingen van hoge kwaliteit met veel animatie weet te combineren in qua omvang relatief lichte bestanden.

Floorad

Schermbrede layer ad aan de onderzijde van de pagina.

Frequency Cap

Bepaalt het maximaal aantal vertoningen per unieke bezoeker, meestal op basis van een cookie.

Gemiddelde contactfrequentie

Totaal aantal vertoningen (bruto bereik) gedeeld door het unieke bereik (netto bereik).

Gif

Graphic Interchange Format. Een (door zijn goede compressie-mogelijkheden) veel gebruikt grafisch formaat om afbeeldingen op internet te presenteren. Kan in ??n bestand meerdere plaatjes opslaan, waardoor ook korte animaties (animated gif) mogelijk zijn.

Halfpage

Advertentie met het formaat 336x600 of 300x600 pixels.

(Homepage) Takeover

Uiting waarbij alle bannerposities van de website door een enkele adverteerder voor een bepaalde periode fixed geplaatst worden.

House ad

Stopper, eigen publicatie.

HTML 5

De opvolger van HTML versie 4 en XHTML versie 1. Het doel van HTML5 is minder afhankelijk te zijn van technologiën als Flash, Silverlight, speciale video-players en plugins. Het biedt betere ondersteuning voor het semantische web en bevat meer mogelijkheden voor web-applicaties en mobiele apparaten.

IAB

Het Interactive Advertising Bureau Nederland (IAB) is de brancheorganisatie voor de online advertising en interactieve marketing industrie. IAB houdt zich primair bezig met de professionalisering en stimulering van deze sector. Secundair treedt IAB op als onafhankelijk kennisplatform en vraagbaak voor marketingprofessionals en vakpers. Het IAB houdt zich ook bezig met de standaardisatie van advertentieformaten.

Impressies

Aantal malen dat een uiting op een website is bekeken.

Inventory forecast

Een voorspelling over het aantal beschikbare (onverkochte) views op een bepaalde website in een bepaalde periode. Deze forecast is gebaseerd op het bezoek aan de website over de afgelopen 7 dagen.

IP-adres

Internet Protocol-adres: elke internetaansluiting heeft zijn eigen IP-adres (een soort telefoonnummer) waarmee de computer zich identificeert.

JAVA

Programmeertaal. Een uiting kan een aantal JAVA-commando's bevatten. Wanneer een banner met JAVA/script ingeladen wordt, zorgen de JAVA-commando's ervoor dat de bezoeker ook op de juiste manier de banner vertoond krijgt.

Layer ad

Advertentie die als laag over de website wordt getoond.

Large rectangle

Grote rechthoekige banner. De large rectangle heeft een groot opvallend formaat en is uiterst geschikt voor interactie met de website bezoeker. Een (large) rectangle heeft de afmeting 336x280 pixels.

Master/companion

Benaming van bannerposities bij een roadblock of een homepage takeover. De master ad wordt als eerste geladen (vaak boven aan de pagina), de companion ad is hieraan gekoppeld.

Medium Rectangle

Grote rechthoekige banner. De medium rectangle heeft een groot opvallend formaat en is uiterst geschikt voor interactie met de websitebezoeker. Een (large) rectangle heeft de afmeting 300x250 pixels.

Mouseover

Actie die begint als je met de muis over de advertentie/uiting gaat.

Leaderboard

De leaderboard is een van de meest opvallende advertentieformaten. Deze uiting verschijnt meestal bovenaan de pagina van de website. Het formaat van de leaderboard is 728x90 pixels.

Netto bereik (uniek )

Het aantal bereikte personen (uniek bereik) van een campagne.

OTS (opportunity to see - gemiddelde contactfrequentie)

Totaal aantal vertoningen (bruto bereik) gedeeld door het unieke bereik (netto bereik). 

Pageview(s)

Een vertoning van een webpagina (pagina van een website).

Pixel

De kleinst mogelijke eenheid op het computerscherm waarvan kleur en helderheid bepaald kunnen worden.

Pop-up

Advertentievorm waarbij tijdens het oproepen van een bepaalde pagina automatisch een extra venster opent met daarin de pagina van de adverteerder.

Portrait ad

Specifieke layer uiting op NU.nl, 235x1050 pixels.

Post click activity (clickthrough)

Gemeten activiteit op de adverteerderspagina na het klikken van een advertentie.

Post view activity (viewthrough)

Gemeten activiteit na de vertoning van een advertentie, waarna de bezoeker via een andere wijze op de adverteerderspagina terecht is gekomen.

Preroll, midroll, postroll advertising

Een video commercial die getoond wordt aan het begin, midden of einde van een online af te spelen videofilm.

Radical

Uiting waarbij alle bannerposities en de achtergrond van de website door een enkele adverteerder voor een bepaalde periode fixed geplaatst worden.

Roadblock

Wijze van plaatsing waarbij een advertentie in meerdere advertentieposities tegelijkertijd wordt getoond.

ROC

Run of Channel. De advertentie roteert op iedere willekeurige pagina van alle websites binnen een channel.

RON

Run of Network. De advertentie roteert op iedere willekeurige pagina van alle websites binnen het Sanoma netwerk.

ROS

Run of Site. De advertentie roteert op iedere willekeurige pagina van een specifieke site binnen het Sanoma netwerk, bijvoorbeeld: ROS Kieskeurig wil zeggen dat de advertertentie op elke pagina van Kieskeurig.nl vertoond zal worden.

Search Engine Advertising (SEA)

Promotie van je producten en diensten via betaalde zoekresultaten. Denk hierbij aan Google Adword campagnes.

Search Engine Marketing (SEM)

Via online marketing doelgericht verkeer naar je website krijgen. Dit bestaat uit SEO en SEA.

Search Engine Optimisation (SEO)

Promotie van je producten en diensten via organische (niet betaalde) zoekresultaten. Dit kun je deels realiseren door goed te schrijven voor het web. Je online content kun je hierop afstemmen.

Semantic Markup

Naast de bekende tags als bijvoorbeeld: <div>, <h1>, <p>. zijn er nieuwe tags in het leven geroepen die nader aangeven wat de inhoud is of waar ze over gaan: <article>, <section>, <aside>, <hgroup>, <dialog>, <footer>, <nav>, <time>, <mark>, <figure> en <figcaption>.

Skybox

Specifieke layer uiting op NU.nl in de rechter bovenhoek.

Skyscraper

Rechtop staande langwerpige advertentie in een webpagina met het formaat 120x600 (bxh) pixels.

Skytangle

Specifieke layer uiting op Kieskeurig.nl, samenvoeging van skyscraper (120x600) en large rectangle (336x280).

Spotlight tag

Een teller op de adverteerderspagina die gerelateerd is aan de uitgeplaatste advertenties, zodat postview en postclick activiteit gemeten kan worden.

Statisch

Een uiting waarin geen animatie te zien is (dit is meestal een jpg of gif banner).

STIR

Stichting Internetreclame is opdrachtgever van het internet bereiksonderzoek. Dit onderzoek wordt vaak gebruikt bij het bepalen van de media-inzet voor online campagnes.

Streaming

Een videoadvertentie op een internetpagina.

Targeting

De advertentie alleen laten zien aan een bepaalde groep gebruikers. Dit kan op basis van plaats, webbrowser, tijd, datum en umfeld, maar ook al op basis van gedrag (behavourial targeting).

Tekstlink

Een klein tekstje (??n of twee regels, eventueel voorzien van een logo) op een website waarop kan worden doorgeklikt.

Tracking pixel (1x1)

Kleine afbeelding van 1x1 pixel die gelijktijdig met de advertentie wordt afgeleverd om het aantal vertoningen te meten.

Umfeld

De omgeving of context van een advertentie, bestaande uit de redactionele inhoud, de vormgeving en andere communicatie-uitingen binnen het medium.

URL

Uniform Resource Locator. Oftewel het adres van een internetsite (of ander bestand) op het world wide web. 

Contact Sales

Geïnteresseerd in onze advertentiemogelijkheden? We denken graag met je mee. Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op. Je kunt ook direct bellen met ons salesteam: 088 556 77 77 of een e-mail sturen naar sales.nl@sanoma.com.

 
 
Print Download PDF Contact Stuur door